Należałoby posmakować potrawy kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak szablonowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film