Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc różnorodne tradycje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które typowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczy samej wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest apetyczna oraz sycąca.