Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, jakkolwiek też kapitalnie wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w parne dni.
Desery lodowe
Przepysznym, słodkim i dobrym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z właściwą porcją solidnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną porcją malin albo jakimś interesującym sosem owocowym. To kapitalna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców czy też z mieszanki. Akcesoryjnym walorem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są wspaniałą przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, które nadzwyczaj łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu